Firmele din București vor plăti pentru încălzire facturi majorate cu aproape 50%, fără subvenții

Energia termică livrată de RADET clienților noncasnici din București este pregătită să fie scumpită, conform calculelor Profit.ro, cu 47,81% pentru cei care se alimentează cu căldură din puncte termice urbane și centrale termice și cu 47,53% pentru cei care primesc agent termic prin puncte termice proprii, iar majorările de tarife nu vor fi compensate prin subvenții de la bugetul local al Capitalei, urmând să le fie facturate efectiv consumatorilor noncasnici.

Decizia este pregătită să fie semnată în această săptămână de Consiliul General al Municipiului București. Astfel, prețul local de facturare al căldurii pentru firmele și instituțiile alimentate din puncte termice urbane și centrale termice ar urma să crească de la 252,17 la 372,74 lei/Gcal fără TVA, iar cel pentru clienții noncasnici alimentați prin puncte termice proprii – de la 212,95 la 314,18 lei/Gcal fără TVA. Prețurile majorate sunt programate să intre în vigoare imediat, de la data adoptării hotărârii CGMB în acest sens, adică să fie aplicate inclusiv în iarna care vine.

Noile prețuri ar urma să fie practicate timp de 4 ani, inclusiv pentru acoperirea pierderilor înregistrate de Regie în 2015, 2016 și prima jumătate a anului în curs ca urmare a refuzului Primăriei de a aproba solicitările anterioare de majorări de tarife ale RADET pentru clienții noncasnici, motivate de scumpirea energiei termice livrate de CET-uri. După respectiva perioadă de 4 ani de recuperare a pierderilor Regiei “și în cazul în care nu vor apărea alte influențe”, potrivit exprimării din document, noile prețuri RADET de facturare a căldurii pentru clienții noncasnici din București ar urma să fie reduse cu circa 10% pentru firmele alimentate din rețeaua de distribuție, la 333,58 lei/Gcal fără TVA, și cu 12,6% pentru cele care primesc căldură direct din rețeaua de transport, la 273,85 lei/Gcal fără TVA. Asta ar însemna scumpiri de 32,28%, respectiv de 28,59%, față de prețurile de facturare din momentul de față. La finalul anului trecut, RADET înregistra un număr total de aproape 3.500 de contracte de furnizare de energie termică în derulare semnate cu consumatori noncasnici, din care 323 cu clienți noncasnici bugetari, se arată în raportul de activitate pe 2016 al PMB. Potrivit datelor proprii, RADET livrează căldură unui număr de circa 565.000 de apartamente, reprezentand peste 8.500 de blocuri și imobile, în care trăiesc peste 1,25 milioane locuitori din București, precum și pentru aproximativ 5.400 de instituții, obiective sociale și agenți economici.

citeste integral pe profit.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.