FERMIERII ÎȘI VÂND CARNETELE DE COMERCIALIZARE SAMSARILOR din PIEȚE!

FILIERA SUBTERANĂ A LEGUMELOR ROMÂNEȘTI! Piețele din România sunt invadate de samsari care pozează în producători agricoli autentici! Apariția carnetului de comercializare și a atestatului de producător nu a dus la dispariția samsarilor. Dimpotrivă! Aceștia s-au înmulțit! AGROINFO vă dezvăluie care este filiera și cum ajunge producătorul agricol român, care se spetește muncind pământul, să-i îmbogățească pe samsarii din piețe.

În România, producătorii agricoli nu au loc de samsarii din piețe. Ca să-i mai rărească pe acești falși țărani, fostul ministru al agriculturii, Daniel Constantin, a gândit Legea 145/2014 în baza căreia producătorii agricoli să-și vândă legumele pe care le cultivă cu un carnet de comercializare.

Concret, fermierul nu are nevoie de o casă de marcat pentru a vinde un kilogram de roșii. Are un carnet de comercializare, eliberat de primăria din localitate. Când vinde o cantitate de legume, îi dă cumpărătorului  o filă din carnet pe care este înscrisă cantitatea respectivă și de unde vine produsul, date despre trasabilitatea produsului. Acest document fiscal i se dă fermierului după ce și-a obținut atestatul de producător. Pentru obținerea atestatului, producătorul trebuie să demonstreze că lucrează o suprafață de teren agricol, are o bucată de pământ pe care cultivă legume, cereale, fructe, etc.

După aproape trei ani de la apariția legii, iese la lumină o filieră a legumelor românești pe care tot samsarii, ingenioși dealtfel, au pus-o la punct. Fermierul, țăranul român, rămâne cu speteala lui, iar samsarul se îmbogățește.

Piața s-a umplut de atestate de producători  cu falși producători agricoli. Deci, vorbim de trei categorii. Producătorii agricoli autentici, care-și cultivă terenul și merg cu marfa în piețe și alte două categorii care existau și înainte de apariția legii și care există și acum. O categorie este formată din cetățeni din mediul rural care erau și ei cândva producători agricoli, dar au ajuns la concluzia că e mai bine să muncească alții și dânșii să comercializeze.

Au suprafețe mici, pe care le cultivă cu legume și obțin ușor atestatul de producător pentru că au o suprafață de teren. Care e problema aici? Există atestate de producător de la 0,01 ha la 0,03 ha, adică de la 100 mp până la 300 mp pentru fiecare tip de legumă în parte și acești oameni vând toată vara în piață, de la răsaduri, verdețuri până la porumb zaharat. De pe o suprafață de 200 – 300 mp chiar putem să vindem din primăvară până-n toamnă?!  Dezvăluie Ion Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli din Olt, exclusiv pentru AGROINFO.

Cum de vând atât de multă marfă de pe o palmă de pământ? Cumpără legumele de la fermierii din localitate. Iau marfa, dar când fermierul vrea să le dea fila din carnetul de comercializare, acești așa-ziși producători agricoli, cu producții record, o refuză.

Le spun fermierilor: hai, domle, nu ne mai da această filă, că o să vă impoziteze. În mediul rural, mulți producători agricoli cred că vor fi impozitați suplimentar dacă dau file din carnet. Total fals!  Spune Ion Păunel.

continuarea pe agroinfo.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.