Dragoş Frumosu, preşedintele CGM-UGSR: În mediul privat Codul Muncii a ajuns să se substituie Contractului Colectiv de Muncă

În ultimii ani mişcarea sindicală s-a diluat foarte mult, iar acest fenomen se face simţit mai ales în sectorul privat. Acum grosul mişcării este format din angajaţii statului, iar pentru drepturile lor se înghesuie să se lupte toate marile confederaţii sindicale. Mai nou, Guvernul ia în calcul chiar şi introducerea a două salarii minime, unul pentru angajaţii statului şi altul pentru mediul privat. Problema este că cel din mediul privat ar urma să fie mai mic, iar acest lucru nu va face decât să adâncească falia dintre cele două categorii de angajaţi. Despre toate acestea ne-a vorbit Dragoş Frumosu, preşedintele Confederaţiei Generale a Muncii-Uniunea Generala a Sindicatelor din România (CGM-UGSR).

 

Rep: Câţi membri are acum mişcarea sindicală din România?

D.F: Legea a fost în aşa fel făcută încât sindicatele din sectorul privat pot dispărea foarte uşor. În momentul de faţă numărul membrilor de sindicat la nivel naţional, din declaraţiile liderilor, este cam de două milioane, însă în opinia mea cifra este umflată. Din aceştia cred ca 55-60% reprezintă membrii de sindicat din instituţiile statului (bugetari şi funcţionari publici).

 

Rep: Potrivit unui draft al noii Legii a salarizării unice, Guvernul ia în calcul ca salariul minim din sectorul public să fie peste salariul minim pe economie aplicat în sectorul privat. Practic ar apărea dubla măsura…

continuarea pe jurnalul.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.