Deputatul Nini Săpunaru despre avertizarea CE privind Legea Supermarketurilor: ”Trebuie să învățăm să nu negociem numai în genunchi”

Avertisment al Comisiei Europene pentru România! Oficialii de la Bruxelles au transmis încă de acum două săptămâni un document oficial prin care atenționează țara noastră că riscă să intre în procedură de infringement dacă nu va modifica prevederea din Legea privind comercializarea produselor alimentare (cunoscută ca Legea Supermaketurilor n.r), potrivit căreia marile magazine sunt obligate să expună la raft, în proporție de 51%, produse românești provenite din  lanțul scurt. Despre impactul acestui avertisment european asupra legii cât și despre soluțiile care se impun, Agrointeligența – www.agrointel.ro a stat de vorbă cu deputatul Nini Săpunaru, președinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaților. 

Nini Săpunaru a dezvăluit în exclusivitate pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro că documentul trimis de Comisia Europeană vizează 3 articole care se regăsesc în Legea Supermarketurilor.

Sunt trei articole atacate în documentul trimis de CE: 51% produse românești provenite din  lanțul scurt, articolul care prevede să fie înființat colțul produselor românești și spațiile disponibile să se facă expoziții cu produse tradiționale românești în parcările supermarketurilor. Deci ei atacă un articol de lege care nu funcționează, cel cu 51%,  de aceea eu zic că este prematură procedura de infrigement.  În schimb, plata la 7 zile, plata la 30 de zile sau etichetările nu le-a atacat nimeni. Eu zic că viitorul Guvern trebuie să ducă în continuare această lege care a fost votată în Parlament, să explice Comisiei că trebuie să aibă răbdare ca Executivul să dea HG-ul pentru a vedea cum o să funcționeze această lege și în funcție de asta mai vedem după aceea. Repet, nu este vreo mare nenorocire pentru că sunt foarte multe state care s-au aflat în procedură de infringement”, a subliniat Nini Săpunaru.

Ce presupune pentru țara noastră de fapt această procedură de infrigement? ”Sunt state europene importante, vorbim de Germania sau Franța, care au fost în procedură de infrigement, au acceptat sancțiunea financiară impusă de CE dar legea a mers mai departe și a rămas în vigoare. Adică aici vorbim despre faptul că noi trebuie să ne menținem poziția dacă considerăm că legea pe care am dat-o este benefică pentru statul român, pentru fermieri sau chiar pentru consumatori. În plus, este foarte greu ca într-un proces final cu CE să vină cineva și să ne spună că ”paguba aceasta costă atât”. Păi care este paguba pe care am făcut-o? Adică este destul de complicat!”, a mai opinat președintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaților.

 

citeste integral pe agrointel.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.