Creșterea salariului minim reduce inegalitatea?!

Valentin Lazea, economistul-șef al Băncii Naționale a României, susține că inegalitatea din România poate fi combătută prin creșterea salariului minim.

Asta îmi aduce aminte de un paragraf scris într-un studiu al Institutului Naţional de Cercetare Știinţifică în Domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale (INCSMPS), despre salariul minim: “Reiterăm ideea potrivit căreia distribuţia totală a veniturilor nu se modifică semnificativ ca urmare a creşterii salariului minim şi argumentăm acest lucru şi prin faptul că ponderea veniturilor din salarii este foarte redusă în primele trei decile (sub 50%), chiar şi în decilele 5 şi 6 unde este concentrată masa cea mai mare a salariaţilor la nivelul salariului minim, ponderea veniturilor din salarii este sub 80%.”

Deci, ca să fim scrupuloşi, creşterea salariului minim duce într-adevăr la micşorarea discrepanţelor dintre salarii, dar nu a celor dintre venituri. Da, salariaţii (măcar cei care vor mai avea loc de muncă…) vor fi mai egali, însă pe ansamblu inegalitatea din România va persista, deoarece cele mai sărace familii sunt sărace tocmai fiindcă nu muncesc salarizat, nu câştigă vreun salariu, ci trăiesc din agricultura de subzistenţă, din munca la negru şi din ajutoare sociale. Aşa că trebuie să fim foarte atenţi atunci când vorbim despre o măsură atât de periculoasă precum salariul minim, măsură care creşte costul muncii, scade numărul locurilor de muncă sub potenţial şi reduce angajabilitatea categoriilor sociale fragile (tineri, persoane cu handicap, fără experienţă sau fără studii). Și tot ca să fim scrupuloşi până la capăt, există numeroase motive pentru creşterea inegalităţii, valabile inclusiv în România:

  • Producţia de banide către banca centrală. Vezi şi opinia BCE. Dacă masa monetară creşte cu 10%-20% pe an, aşa cum se întâmplă în România, unde se duce ea? Le intră în primul şi primul rând în buzunare minorităţilor care mână căruţa cu lemne culese din pădure pentru a-şi încălzi casa dărăpănată? Sau le parvine băieţilor deştepţi (de exemplu)?
  • Scăderea economisirii, cauzată de scăderea artificială şi discreţionară a ratei dobânzii.
  • Existenţa şi dominanţa instituţiilor extractive– probabil cel mai important factor. În loc să avem instituţii incluzive care să dea oamenilor libertatea să producă şi să acumuleze, noi avem legi care instituie bariere şi privilegii.
  • Dacă aceste motive nu sunt abordate şi atenuate, atunci degeaba creştem noi salariul minim. Când ai cangrenă la piciorul stâng, nu-ţi legi o greutate de piciorul drept, ca să te echilibrezi.

 

sursa: capital.ro

 

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.