ARPIM: Taxa clawback este una dintre măsurile care descurajează investiţiile în România

Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Camera de Comerţ Americană în România (AmCham) şi Local American Working Group (LAWG) subliniază faptul că taxa clawback, coroborată cu toate celelalte reglementări din industria farmaceutică, descurajează investiţiile în România.

‘Lipsa de predictibilitate a mecanismului clawback, corelată cu nivelul nesustenabil din punct de vedere economic pentru industria farmaceutică din România, impune o revizuire a acestui sistem. Trebuie evitat orice risc de restricţionare a accesului pacienţilor români la tratamente moderne prin retragerea de pe piaţă a unor medicamente sau diminuarea lansării de produse noi. Recomandăm alinierea contribuţiei clawback cu practica europeană în domeniu, astfel încât aceasta să devină un instrument de control al consumului exagerat de medicamente, fără a se transfera sectorului privat diferenţa dintre consumul real al pacienţilor şi bugetul insuficient pentru tratamente’, a precizat preşedinte al Grupului de Sănătate din AmCham, Anda Todor, potrivit unui comunicat de presă al ARPIM.

Preşedintele Local American Working Group (LAWG) Călin Gălăşeanu, a amintit că taxa clawback a fost impusă ca o măsură de control bugetar în perioadă de criză.

‘În condiţiile în care România se află în plină creştere economică nu se mai justifică nevoia de a obliga producătorii de medicamente să-si asume responsabilitatea tratării pacienţilor al căror tratament nu se încadrează în bugetul alocat de autorităţi pentru medicamente. Taxa clawback, în valoare de 19,86%, este cu patru puncte procentuale mai mare în acest trimestru comparativ cu acelaşi trimestru al anului trecut. Nu este echitabilă, nu este predictibilă, creează dezechilibre financiare care pot pune în pericol accesul pacienţilor la tratamente inovatoare, multe dintre ele fără alternativă terapeutică în piaţă’, a adăugat Călin Gălăşeanu, prin intermediul aceluiaşi comunicat.

Directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente din România (ARPIM), Dan Zaharescu, a afirmat că industria farmaceutică îşi doreşte să investească în România, însă reglementările din sistemul de sănătate, coroborate, ‘descurajează orice investiţie prin crearea unui mediu de business ostil’.

citeste integral pe economica.net

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.