Bugetul românului. Peste o treime din venituri se duc pe mâncare
Mai mult de o treime din veniturile câştigate lunar sunt cheltuite pe mâncare. O altă bună parte din bani se duc pe întreţinere şi utilităţi iar ce mai rămâne se gospodăreşte astfel încât să ajungă până la sfârşitul lunii
Românii îşi dau cea mai mare parte din venituri pe alimente, urmate, la mare distanţă de cheltuielile cu impozitele şi contribuţiile şi, pe ultimul loc se situează investiţiile.
Opisul cheltuielilor
Institutul Naţional de Statistică a anunţat că, în anul 2016, repartiţia cheltuielilor a fost următoarea:
- 36,1% din cheltuielile totale, pentru achiziţia de produse alimentare şi băuturi nealcoolice;
- 17,6% din venituri au fost direcţionate către întreţinerea locuinţei şi plata utilităţilor;
- 8%, pentru băuturi alcoolice şi tutun;
- 4,2%, pentru activităţi de recreere şi cultură;
- 4%, pentru educaţie. Cheltuielile totale medii ale populaţiei, pe gospodărie, s-au ridicat la 2.524 lei lunar, respectiv 953 lei/persoană, şi au reprezentat 85,7% din nivelul veniturilor totale medii pe o gospodărie, de 2.945 lei, în 2016. În totalul cheltuielilor populaţiei de anul trecut:
- 71,7% sunt pentru consum;
- 20,3% impozite şi contribuţii;
- 3,7% pentru producţie;
- 0,5% pentru investiţii.