PARLAMENTUL REIA DEZBATERILE ASUPRA LEGII PRIVIND 51% PRODUSE PE LANŢUL SCURT DE APROVIZIONARE Fermierii şi producătorii, la cuţite cu procesatorii şi supermarketurile

* Laurenţiu Baciu, LAPAR: “Dorin Cojocaru şi Sorin Minea susţin interesele multinaţionalelor şi pe cele ale hipermarketurilor”
* Dragoş Frumosu, CGM-UGSR: “LAPAR şi Romalimenta reprezintă o politică anti-românească”
* Nini Săpunaru: “Guvernul nu a emis, încă, normele, iar procesatorii de alimente nu intră sub incidenţa acestei legi”
* Sorin Minea, Romalimenta: “La ora actuală, pe piaţă este o lege nefuncţională”
* Dorin Cojocaru: “APRIL a cerut în scris ca industria lactatelor să fie scoasă de sub incidenţa Legii 150/2016”
Fermierii şi producătorii agricoli susţin legea 51% din produse pe lanţul scurt, considerând-o benefică pentru ţara noastră, potrivit domnului Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), care ne-a declarat: “Legea se află de doi ani în Parlament, dar tot este modificată şi corectată şi reinterpretată, pentru a servi interesele multinaţionalelor”. De cealaltă parte, procesatorii şi reprezentanţii hipermaketurilor susţin că legea este inaplicabilă.
“Legea 51% din produse pe lanţul scurt este funcţională, însă nu se face niciun control pe ea, iar Guvernul nu a emis încă normele”, ne-a spus Nini Săpunaru, actualul preşedinte al Asociaţiei Agrointeligenţa şi fost iniţiator al legii 150/2016.
Domnia sa susţine că scopul acestei legi este acela de a reuşi ca, în perioadele cu producţie, minim 51% dintre produsele proaspete de pe rafturi să provină de pe lanţul scurt de aprovizionare (n.r. lanţ scurt înseamnă vânzarea de la un fermier la un consumator prin implicarea unui număr cât mai redus de intermediari). “Ideea este ca, atunci când există stocuri, minim 51% din produsele proaspete, din supermarketuri, să fie de pe lanţul scurt”, ne-a precizat domnul Săpunaru.
Parlamentul a reluat, zilele trecute, dezbaterile pe marginea Legii 150/2016, aşa numita “lege 51% din produse pe lanţul scurt”, în vederea modificării unor articole ale acesteia. Acest act normativ, promulgat în iulie 2016, a stârnit nemulţumirea supermarketurilor, deoarece acestea ar putea fi obligate să achiziţioneze mai multe produse de pe piaţa românească, din cauza lanţului scurt.
Agricultorii au acuzat marile lanţuri de magazine că se opun acestei legi, deoarece acestea câştigă mai mult din importuri, în special din ţările-mamă.
Comisia Europeană a lansat, anul acesta, o procedură de infringement împotriva României din cauza legii prin care a impus supermarketurilor să achiziţioneze cel putin 51% din produse alimentare şi agricole în special de la producătorii locali.

continuarea pe bursa.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.