Vasilescu, BNR: 40% din 600.000 de companii ce prezintă bilanţ au datorii mai mari decât întreaga lor avere

Circa 40% din cele 600.000 de companii româneşti care prezintă bilanţ la Fisc au datorii mai mari decât întreaga lor avere, iar aceste datorii nu sunt la bănci, ci la patronii care şi-au împrumutat companiile, susţine Adrian Vasilescu, consilier de strategie în cadrul Băncii Naţionale a României (BNR).

‘Băncile sunt responsabile pentru foarte multe lucruri din economie, dar sunt şi un centru de finanţare pentru economie. Din păcate, nici companiile româneşti nu au bonităţi. Avem 700.000 de companii în România, iar din calculele făcute de BNR, din cele 700.000 circa 100.000 nu dau bilanţ pentru Fisc. 100.000 nu există. Ce se întâmplă cu ele? Numai Dumnezeu ştie. Din cele 600.000 de companii care prezintă bilanţ anual, cam 40% au datorii mai mari decât întreaga lor avere. De unde sunt aceste datorii? Nu de la bănci, pentru că dacă ne uităm la analizele de piaţă o să vedem că băncile au dat mai multe credite populaţiei decât economiei reale, chiar şi aşa, la o populaţie cu bani puţini. Întrebarea este de unde vin aceste datorii? Foarte simplu. Patronii şi-au împrumutat companiile. Jumătate din aceste companii au pierderi în loc de profit. Şi tragem de aici concluzia că, (…) aşa cum sunt lucrurile organizate în economia noastră, patronii şi-au tras foarte multe fonduri fără să fie înregistrate din activitatea economică şi au acum bani să îşi împrumute propriile companii. Ele sunt datoare mai puţin la bănci şi mai mult la patronii lor. Merită să ne gândim cum rezolvăm această problemă pentru că, înaintea oricărei strategii, asta este o mare problemă’, a explicat Vasilescu.

Acesta susţine că singura strategie pe care România a reuşit să o închege ‘cât de cât bine’, şi pe care au aplicat-o trei Guverne, între anii 2000 şi 2007, a fost strategia de dezvoltare pe termen mediu pentru integrarea în Uniunea Europeană, care a fost semnată de toate partidele politice, dar şi de patronate şi sindicate, iar Vadim Tudor a fost cel căruia i s-a oferit să semneze primul această strategie.

citeste integral pe economica.net

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.