Un fost pretendent la fotoliul de prim ministru al Ungariei a închis fabrica de zahăr Oradea

Un contract de privatizare care, la momentul semnării, acum 11 ani, părea a fi începutul unei povești de succes s-a dovedit a fi un eșec răsunător.

Peste 200 de salariați vor rămâne fără locuri de muncă, chiar la începutul primăverii, după ce conducerea concernului german Pfeifer &Langen a decis să închidă fabrica de zahăr Diamant din Oradea. Acestora li se adaugă 90 de agricultori din împrejurimi, care vor rămâne cu banii dați pe utilajele pentru cultivarea și recoltarea sfeclei de zahăr ce o livrau la Oradea, utilaje care nu pot fi folosite la alte culturi.

Cel care a fost băgat la înaintare să pună în practică această decizie este directorul fabricii, Janos Takacs, care la un moment dat a fost în cărți pentru a deveni prim ministru în Guvernul de la Budapesta, pe vremea când conducea subsidiara Electrolux din Ungaria. România liberă a vrut să afle și punctul lui de vedere, dar când am sunat la fabrica din Oradea ni s-a transmis că s-a îmbolnăvit chiar ieri.

A căzut la pat imediat după ce Federația Sindicatelor din Industria Alimentară organizase o conferință de presă în care a denunțat modul în care acționarul majoritar a decis să închidă fabrica. Președintele Federației, Dragoș Frumosu, și liderul sindical de la Oradea, Horia Ursu, chiar au acuzat patronatul german că recurs la “jonglerii financiare” și “evaziune fiscală”.

Împrumut controversat de la firma mamă din Germania

Și asta pentru că, în urmă cu câțiva ani, întreprinderea orădeană s-a împrumutat de la firma mama din Germania cu 200 milioane de euro, la o dobândă mult mai mare decât dacă ar fi apelat la un credit bancar. Pe de altă parte, susțin sindicaliștii, fabrica Diamant primise o cotă de zahăr, potrivit aranjamentelor cu Comisia Europeană, mult mai mare decât putea produce și a renunțat la mare parte din ea, în loc s-o cedeze altor fabrici de profil din România. “Firma germană a vândut Comisiei Europene mare parte din cotă, iar țara a fost văduvită de acea cantitate”, a spus Dragoș Frumosu. Este vorba de o cantitate considerabilă, de 4.475, tone din cota primită. Exact aici ar fi vorba de “jonglerii financiare” și evaziune fiscal, pentru că, susțin sindicaliștii, în acest mod ar fi fost scoase din țară sume decloc neglijabile, printr-o manevră nu tocmai ortodoxă.

 

citeste integral pe romanialibera.ro

 

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.