Se înăspresc regulile de impozitare pentru multinaţionale: urmează schimbări legislative majore în fiscalitate

Mai multe arii de interes major din fiscalitatea autohtonă vor fi modificate în perioada următoare, ca urmare a faptului că România devine de azi membru asociat în Proiectul BEPS (Erodarea bazei de impozitare şi transferul profiturilor) – un program comun pentru zeci de state, prin care se încearcă, la nivel global, limitarea practicilor fiscale dăunătoare, scrie avocatnet.ro. Schimbările de reglementare vizează companiile cu activitate pe teritoriul mai multor ţări şi au scopul de a elimina situaţiile în care mutinaţionalele profită de lipsurile din legislaţie pentru a transfera profitul către state cu un nivel de impozitare mai scăzut sau inexistent. Odată cu aderarea României la acest forum internaţional, în legislaţia noastră vor apărea modificări în ceea ce priveşte preţurile de transfer, convenţiile de evitare a dublei impuneri sau schimbul de informaţii între autorităţile fiscale.

Legea nr. 124/2017 privind aprobarea participării României ca membru asociat la Proiectul BEPS – Erodarea bazei de impozitare şi transferul profiturilor – iniţiat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică – OCDE intră azi în vigoare, la trei zile de la publicarea sa în Monitorul Oficial.

Practic, aderarea ţării noastre ca asociat la Forumul pentru implementarea BEPS, cu scopul de a permite României să fie parte din acest proces şi să implementeze măsurile BEPS la nivel naţional, a fost aprobată de Executiv vara trecută, printr-un memorandum.

Astfel, Proiectul BEPS introduce, printre altele, reguli de impozitare a societăţilor străine controlate, adică acele companii care desfăşoară activităţi într-o jurisdicţie sau ţară diferită de cea în care este rezidentă societatea deţinătoare sau care o controlează (societatea-mamă). Scopul noilor reguli de impozitare ce vor fi implementate în legislaţia fiscală este ca impozitele să fie plătite în statele în care sunt realizate profiturile.

Altfel spus, intenţia legiuitorului este ca grupurile de companii să recurgă cât mai puţin la mutarea profiturilor în scopuri fiscale către jurisdicţii unde activitatea este scăzută sau inexistentă, în schimb impozitele sunt mici sau zero.

citeste integral pe curierulnational.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.