România nu-şi foloseşte potenţialul agricol

Un studiu realizat de PwC arată că, deşi România are un potenţial semnificativ în acest sector, se confruntă cu o productivitate scăzută
Ponderea agriculturii în PIB a scăzut constant în ultimii 20 de ani, de la 22,6 în 1993 la sub 5% din PIB în 2015
PwC a făcut cinci propuneri pentru îmbunătăţirea agriculturii româneşti, printre care pregătirea fermierilor şi reducerea evaziunii fiscale
Un studiu publicat recent de PwC arată că, deşi ţara noastră are a 6-a cea mai mare suprafaţă agricolă utilizată dintre ţările UE şi este printre primii 10 exportatori mondiali de grâu şi porumb, se confruntă cu o productivitate foarte scăzută. În ultimii 20 de ani, ponderea agriculturii în PIB a scăzut constant, de la 22,6 în 1993 la sub 5% din PIB în 2015, în parte din cauza transformării structurale a economiei româneşti, de la o economie preponderent industrial-agrară la una bazată în principal pe servicii.
Una dintre ţările europene cu cel mai ridicat potenţial în sectorul agricol, având a 6-a cea mai mare suprafaţă agricolă utilizată dintre ţările UE, România avea la nivelul anului 2013 o suprafaţă agricolă utilizată de 13,9 milioane de hectare, după cea a Franţei (29 mil. ha), Spania (23,6 mil. ha), Marea Britanie (17,3 mil. ha), Germania (16,7 mil. ha) şi Polonia (14,4 mil. ha), dar mai mare decât cea de care dispuneau Italia (13,1 mil. ha), Ungaria (5,3 mil. ha) sau Bulgaria (5,1 mil. ha).
60% din suprafaţa agricolă utilizată a României (8,2 mil. ha) o reprezintă terenul arabil, iar din această suprafaţă circa două treimi sunt folosite pentru culturi de cereale. Astfel se face că România este unul dintre cei mai mari 10 exportatori de cereale din lume (locul 9 în lume la exportul de grâu şi locul 6 la exportul de porumb).
Deşi cea mai mare parte a suprafeţei cultivate este utilizată pentru cereale, acestea generează mai puţin de 25% din valoarea producţiei agricole totale (în valoare de 14,2 miliarde de euro în 2015).

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.