Raport oficial: mâncarea din ţară, mai proastă ca afară! Specialişti: „Ne aşteptam la acest rezultat”

Grăsime mai multă, aditivi alimentari în plus şi o valoarea nutriţională mai scăzută decât produsele din aceeaşi marcă vândute în occident. Asta este concluzia la care au ajuns oficialii români  în privinţa a nouă din cele 29 de alimente verificate în cadrul studiului comparativ privind dublul standard al produselor care ajung pe mesele românilor. Medicii şi specialiştii în protecţia consumatorilor spun că se aşteptau la un astfel de rezultat.

Autorităţile române au descoperit că nouă din 29 de produse alimentare analizate în ultimele săptămâni au standarde duble din punct de vedere calitativ în România şi în câteva ţări din UE. Aşa a anunţat miercuri directorul Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV) din cadrul Autorităţii pentru Siguranţa Alimentelor, Rodica Tănăsuică. La aceste acţiuni au participat reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).   În total, au fost prelevate 29 de probe din ţări europene şi alte 29 de probe similare din magazinele româneşti, fiind analizate preparate din carne, preparate din lapte, conserve de peşte, ciocolată.    „Dintre acestea, nouă produse au prezentat unele diferenţe din punctul de vedere al conţinutului de grăsimi şi proteine”, a declarat Rodica Tănăsuică. Inspectorii români au comparat produsele româneşti cu cele din din Belgia, Olanda şi Germania. Spre exemplu, printre alimentele mai slabe calitativ se numără parizerul de porc, şunca, baconul, conservele de peşte sau cârnaţii de grătar, au explicat oficialii, care nu au vrut să facă publice şi numele producătorilor ale căror produse le-au analizat. Rezultatele vor fi însă transmise către Comisia Europeană, mai ales că acestea atestă rezultatele analizelor făcute de autorităţile din Cehia.    Grăsimea, proteinele şi aditivii, printre parametri determinaţi   În opinia ministrului Agriculturii, Petre Daea, este nevoie de o intervenţie urgentă a Comisiei Europene. „Transmitem aceste rezultate către Comisia Europeană, solicitând Comisiei să accelereze procesul de reglementare în aşa fel încât să putem avea instrumente şi juridice şi utilitare pentru a putea analiza în orice ţară o situaţie privind dublul standard. În prezent nu este reglementat. Vom transmite aceste informaţii tuturor europarlamentarilor români în aşa fel încât în comisiile de specialitate să aibă instrumentarul tehnic la dispoziţie”, a explicat Petre Daea, ministrul Agriculturii.    „Au fost făcute analize conform etichetei, toţi parametri au fost analizaţi în laborator – noi am determinat proteina, grăsimea, aditivii alimentari, şi aici am avut diferenţe. În cazul celor nouă produse, au fost diferenţe date de conţinutul de proteină, de conţinutul de grăsime”, au arătat şi oficiali din Institutul de Igienă Alimentară şi Sănătate Publică, aflat în subordinea ANSVSA, unde s-au analizat probele.

citeste integral pe adevarul.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.