Prezentare

Uniunea Generală a Sindicatelor din România- UGSR, s-a infiintat la data de 13-15 august 1906, ca o alternativa a angajatilor la organizaţia patronală a Uniunii Generale a Industriaşilor din România-UGIR 1903.

 cropped-logo-ugsr-1.png

Uniunea Generală a Sindicatelor din România – UGSR , a fost principala forţă sindicală în care interesul omului era pus pe primul plan. Pe parcursul existenţei sale, UGSR  a cunoscut patru momente importante: primul, în anul 1945, când se înfiinţează Confederaţia Generală a Muncii (CGM), al doilea, în anul 1966, când îşi schimbă denumirea, revenind la cea istorică, respectiv Uniunea Generală a Sindicatelor din România, al treilea in anul 1989 cand ia fiinta Comitetul National Provizoriu de Organizare  a Sindicatelor Libere din Romania (CNPOSLR) avându-l ca preşedinte pe domnul Ştefan Călinescu si ultimul moment, cel al Congresului din 27 februarie 2016, cand a fost aleasa o noua conducere, s-a aprobat un nou statut si schimbarea denumirii din U.G.S.R. in Confederatia Generala a Muncii – Uniunea Generala a Sindicatelor din Romania (C.G.M.–U.G.S.R.)

Trebuie menţionat faptul că, din 1906 până în prezent, C.G.M.-UGSR nu a fost niciodată dizolvată, desfiinţată sau lichidată.

 

La inceputul anului 1990, in afară de suma de 4,7 miliarde lei existenta în contul curent al UGSR, mai erau evidenţiate aproximativ 2,8 milioane USD, precum şi patrimoniul imobiliar administrat de către Consiliul Central al UGSR, constituit din: 51 de case de cultură; 19 cluburi sindicale ale angajatilor; 17 case de odihnă şi tratament; 34  de sedii administrative; 291 de apartamente şi 19 garsoniere; 37  de garaje cu 89 de boxe; 344 de baze sportive; 45 de autoturisme, două autobuze, vasul de croazieră „Solidaritatea”, cladirea care reprezenta sediul din Bucureşti al organizatiei (Bd. Regina Elisabeta nr. 45), Ansamblul Folcloric „Rapsodia Română”,  40 de ansambluri judeţene ale sindicatelor, 8 unitaţi-anexă.

 

       C.G.M.-UGSR este membru fondator al celei mai importante instituții internaționale  privind relațiile de muncă, Organizația Internațională a Muncii – OIM. 

C.G.M.-UGSR este o organizație de tip confederativ, persoană juridică de drept privat, iar in baza Sentintei definitive nr. 1450/25 mai 2016 ii este recunoscuta continuitatea din anul 1945 si pana in prezent, desfășuradu-si  activitatea pe întreg teritoriul României, în conformitate cu prevederile Constituției, ale Convenției Organizației Internaționale a Muncii  nr. 87/1948, ale Directivelor Europene, ale Legii nr. 62/2011, Legea dialogului social, precum și in conformitate cu reglementările din propriul Statut.