PNL vrea naţionalizarea caselor de cultură ale sindicatelor

Partidul Naţional Liberal pregăteşte naţionalizarea caselor de cultură ale UGSR, după ce acestea au fost preluate ilegal, cu documente false, de către confederaţiile sindicale apărute după 1990. Prin adoptarea acestui proiect de lege, ai cărui iniţiatori sunt 16 senatori PNL, Parlamentul României ar deveni, după 28 de ani, părtaş la distrugerea imensului patrimoniu  al UGSR şi ar încălca Convenţia Internaţională de la San Francisco din 1948, ratificată de ţara noastră în 1958, care a stabilit că patrominiul sindical nu poate fi înstrăinat.

Proiectul de lege prevede ca „imobilele reprezentând case de cultură a sindicatelor trec în domeniul public al statului la cererea Guvernului prin hotărâre a organelor de conducere ale organizaţiilor sindicale care le au în proprietate”. Trecând peste exprimare agramată a senatorilor PNL, textul proiectului operează din start cu neadevăruri.

Liberalii ignoră dreptul la proprietate şi rezoluţiile DNA

Organizaţiile sindicale la care face referire iniţiativa legislativă nu sunt proprietarii celor 52 de case de cultură ale UGSR, ele putând fii considerate, cel mult, administratorii acestei baze, deşi preluarea ei s-a făcut cu documente false, după cum arată şi rezoluţiile Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Pe de altă parte, statul nu poate decide preluarea unei proprietăţi private şi trecerea ei în patrimoniul public al administraţiilor locale, decât dacă vrea, cu bună ştiinţă, să încălce legea. Mai mult, proiectul ignoră faptul că UGSR nu a fost desfiinţat legal niciodată, iar moştenitorul de drept al acesteia este, potrivit deciziei instanţei, Confederaţia Generală a Muncii-Uniunea Sindicatelor din România (CGM-UGSR). Conform legi aceasta trebuie să preia întreg patrimoniul UGSR, sau ce a mai rămas din el, acesta fiind primul pas pentru rezolvarea problemei juridice a acestuia.

Preluarea patrimonial în baza unui document falsificat

Patrimoniul imens al UGSR a ajuns în parohia şi administrarea confederaţiilor sindicale ilegal, prin înşelăciune şi semnarea în fals a unui proces verbal de predare-primire a patrimoniului UGSR către confederaţia sindicală CNSLR, în data de 04.07.1990, lucru stabilit şi de către instanţă după ce autorul falsului şi-a recunoscut fapta. Ulterior, împărţirea imensului patrimoniului UGSR, printre care şi cele 52 de case de cultură, s-a făcut în baza unui act intitulat ’’Tranzacţie Generală ’’, încheiat la 07.11.1991 şi semnat de către Victor Ciorbea din partea CNSLR, Bogdan Hossu din partea Cartel Alfa şi Miron Mitrea din partea CSI Frăţia, ulterior la acestă preluare ilegală mai lipindu-se în 1994 confederaţiile sindicale BNS şi CSDR. Ca urmare a dobândirii patrimoniului în baza unei semnături false, instanţa a decis  că respectivul document este lipsit de orice valoare juridică, dar cu toate acestea el şi-a făcut efectul şi a generat divizarea lui, fapt interzis chiar prin Legea Sindicatelor, care prevede obligativitatea de a păstra integritatea lui.

Rezoluţiile emise ulterior de procurorii DNA care au anchetat modul în care a fost preluată averea UGSR spun clar că patrimoniul a fost însuşit ilegal de unele confederaţii sindicale, prin săvârşirea infracţiunii de înşelăciune.

citeste integral pe jurnalul.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.