Persoanele fizice ar putea intra în insolvenţă din decembrie

În septembrie se constituie prevederile legate de comisiile de insolvenţă la nivel central şi la nivel teritorial

Majoritatea prevederilor normative sunt cele cuprinse în vechea lege: va exista procedura de insolvenţă pe bază de plan de rambursare şi în procedura judiciară de insolvenţă prin lichidare de active

În cadrul procedurii se va ţine cont de valoarea coşului minim lunar de consum, valoarea minimă a cheltuielilor profesionale şi/sau de şcolarizare şi alte cheltuieli care ar asigura un nivel de trai rezonabil

Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice, cu modificările ulterioare, ar putea intra în vigoare abia în luna decembrie, adică la şase luni de la publicarea lor în Monitorul Oficial, aşa cum este prevăzut în art. 93 din Legea nr. 151/2015.

Ceva mai devreme, adică în luna septembrie a.c., ar putea intra în vigoare prevederile art. 92, legate de comisiile de insolvenţă, care se vor constitui la nivel central şi la nivel teritorial.

„Finanţarea cheltuielilor necesare pentru aplicarea prezentei legi se asigură de la bugetul de stat prin bugetul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, prin bugetul Ministerului Economiei”, se menţionează în articolul citat.

Alineatul (4) al aceluiaşi art. prevede că, în termen de 5 luni de la publicarea prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I, corpurile profesionale transmit comisiei de insolvenţă prima listă a membrilor care au fost admişi pentru includere în Lista administratorilor procedurii şi lichidatorilor pentru procedura insolvenţei persoanelor fizice.

În termen de 3 luni de la constituire, comisia de insolvenţă la nivel central emite, prin decizie a preşedintelui, formularul tipizat de cerere pentru deschiderea procedurii de insolvenţă şi elaborează criteriile pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil şi a celor pentru evaluarea nevoilor de locuit ale debitorilor şi familiilor acestora.

Majoritatea prevederilor normative sunt cele cuprinse în vechea lege.

Astfel, preşedintele comisiei de insolvenţă la nivel central emite decizie şi dispune publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I şi pe pagina de internet a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului a criteriilor pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil în procedura de insolvenţă pe bază de plan de rambursare şi în procedura judiciară de insolvenţă prin lichidare de active.

În vederea determinării criteriilor pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil, comisia de insolvenţă la nivel central va ţine cont de valoarea coşului minim lunar de consum, stabilit în baza informaţiilor primite de la INS, particularităţi de ordin financiar, structura pieţei forţei de muncă, precum şi de valoarea minimă a cheltuielilor profesionale şi/sau de şcolarizare.

citeste integral pe curierulnational.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.