„Opinia publică trebuie să cunoască adevărul despre jefuirea patrimoniului UGSR şi să afle cine sunt vinovaţii pentru acest lucru.”

Adevărul despre cum a fost furat patrimonial UGSR trebuie să iasă la lumină

Corneliu Tomescu, unul dintre cei cinci vice-preşedinti CGM-UGSR:

 „Opinia publică trebuie să cunoască adevărul despre jefuirea patrimoniului UGSR şi să afle cine sunt vinovaţii pentru acest lucru.”

La 27 de ani de la revoluţie, situaţia patrimoniului mişcării sindicale este departe de a fi rezolvată. Prima grijă a autointitulaţilor lideri sindicali a fost să pună mâna pe o imensă avere creată de-a lungul anilor din cotizaţiile salariaţiilor şi să o gestioneze discreţionar. Urmele acestui jaf, poate unul dintre cele mai mari jafuri post-decembriste petrecute în România, nu pot fi şterse în ciuda demersurilor pe care le fac cei care au participat la această ilegalitate şi încă se află în fruntea unor confederaţii sindicale. Despre toate acestea am stat de vorbă cu Corneliu Tomescu, vicepreşedintele Confederaţiei Generale a Muncii – Uniunea Generală a Sindicatelor din România (CGM-UGSR), continuatorul de drept al UGSR. Corneliu Tomescu a fost, alături de presedintele Stefan Calinescu si de alţi sindicalişti,  unul dintre cei care au pus bazele constituirii  Comitetului Naţional Provizoriu de Organizare a Sindicatelor Libere, în data de 25 decembrie 1989, care a devenit organul de conducere al UGSR în locul fostului Consiliu Central. Încă de la început, Corneliu Tomescu a fost printre cei care s-au opus vehement distrugerii şi împărţirii patrimoniului UGSR.

Cum a ajuns patrimoniul Uniunii Generale a Sindicatelor din România (UGSR) în stăpânirea noilor confederaţii sindicale înfiinţate după 1990 ?

C.T: Preluarea s-a produs fraudulos şi o să-mi justific această afirmaţie. Patrimoniul imens al UGSR a ajuns în parohia şi administrarea confederaţiilor sindicale ilegal, prin înşelăciune şi semnarea în fals a unui proces verbal de predare-primire a patrimoniului către confederaţia sindicală CNSLR, în data de 04.07.1990, de un oarecare Ilie Porojan care nu avea calitatea legală să facă acest lucru. Menţionez că CNSLR s-a înfiinţat în martie 1990. Artizanul acestui fals a fost Minica Boaje, vicepreşedinte al CNSLR. Singura persoană abilitată de lege să semneze un astfel de document era dl. Ştefan Călinescu, preşedintele Comitetului National Provizoriu de Organizare a Sindicatelor Libere, care coordona la acea data activitatea UGSR. Pentru a completa tabloul ilegalităţilor comise în subtilizarea patrimoniului UGSR, dar fără a le epuiza, o să mă refer la un alt document emanat de liderii aşa-ziselor confederaţii sindicale din acea perioadă. Este vorba de un act intitulat ’’Tranzacţie Generală ’’, încheiat la 07.11.1991 şi semnat de catre Victor Ciorbea din partea CNSLR, Bogdan Hossu – Cartel Alfa, Miron Mitrea – Confederaţia Frăţia, prin care îşi împart ’’frăţeşte ” obiectivele de patrimoniu ale UGSR. Subliniez că acest act, lipsit de orice valoare juridică în privința modului de dobândire a patrimoniului sindical, a generat o divizare a patrimoniului sindical, fapt interzis de Legea Sindicatelor , care prevede obligativitatea de a păstra integritatea acestuia. De altfel, ilegalitățile la care m-am referit s-au săvârșit în baza unui articol ilegal, strecurat cu ”dibăcie ” în statutul organizației de către conducătorii acesteia. Articolul respectiv prevedea aberația juridică că „CNSLR este succesorul cu titlu universal al patrimoniului UGSR”.

Presupun că toate aceste ilegalităţi de care vorbiţi sunt deja cunoscute de către organele statului cu atribuţii în scoaterea la lumină a adevărului.

C.T: Bineînţeles. De altfel, la Direcţia Naţională Anticorupţie, aceste fapte au făcut obiectul mai multor anchete penale, iar rezoluţiile  emise de procurorii DNA spun foarte clar că CNSLR (ulterior transformată în CNSLR-Frăția) a intrat fraudulos în posesia patrimoniului UGSR. Infracţiunile  săvărşite de Minică Boaje, Mitrea, Hossu şi alte persoane, s-au prescris între timp, dar gestionarea frauduloasă a patrimoniului continuă şi astăzi. Acesta este motivul pentru care acum am început mai multe procese penale. Între timp o bună parte din el a fost înstrăinat, o parte lasat să se degradeze şi chiar să se distrugă în totalitate.  Nici despre destinaţia pe care au căpătat-o banii rezultaţi din înstrăinarea unor active nu se ştie nimic. Aici putem adauga şi milioanele de lei şi dolari din conturile UGSR. De altfel, în anul 2014 Rovana Plumb, care la acea dată era ministrul Muncii spunea, răspunzând unei interpelari parlamentare formulate de senatorul Ioan Iovescu, că această preluare a fost ilegală. Vă citez textul: „În fapt, imobilele aparținând înainte de 1990 Uniunii Generale a Sindicatelor din România nu au fost expropriate, ci au fost date în administrare unor organizații sindicale. Astăzi acest patrimoniu este gestionat  de patru confederații sindicale, respectiv Blocul Național Sindical (BNS), CNSLR Frăția, Confederația Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR) și CNS Cartel Alfa. Plecând de la premisa că aceste imobile, prin UGSR, au aparținut tuturor sindicatelor şi membrilor din România, caracterul selectiv și subiectiv de “împroprietărire” cu aceste imobile nu se justifică. Înainte de a reglementa o modalitate de atribuire a acestui patrimoniu unor anumite organizații sindicale trebuie rezolvată problema juridică a proprietății actuale a acestor imobile care, precizăm, nu aparțin statului”(în facsimile integral răspunsul) .

Este perfect adevărat ceea ce spunea doamna ministru Plumb în răspunsul său. In plus aș mai face precizarea că integritatea acestui patrimoniu nefiind păstrată, după 1990 autointitulaţii lideri ai mişcării sindicale l-au administrat, cum altfel decat fraudulos.

În această situaţie în care frauda  este evidentă, de ce confederaţiile sindicale invocate de dumneavoastră nu retrocedează patrimoniul proprietarului de drept?

C.T: Nu au niciun interes să facă acest lucru atâta timp cât folosesc in continuare patrimoniul UGSR după bunul lor plac. Aşa cum rezultă şi din adresa din data de 07.04.1995 transmisă de Victor Ciorbea, care între timp devenise, din anul 1994 preşedintele CSDR (Confederaţia Sindicatelor Democratice din România), către BCR, prin care cerea blocarea conturilor  CNSLR-Frăția până la clarificarea situație juridice a patrimoniului sindical. Vă citez din această adresă doar câteva motive invocate de Victor Ciorbea prin care iși susținea cererea menționată mai sus: „ CNSLR-Frăția nu a justificat suma de 581.349 dolari acordată din contul fostului Consiliu Central al UGSR în luna decembrie 1991. (…)CNSLR-Frăția nu a rambursat suma de 40 de milioane de lei acordată ca împrumut de CNSLR în anii 1992-1993. (…)neelaborarea de norme privind organizarea şi exercitarea controlului financiar prevenit. (…)S-a manifestat lipsă de preocupare pentru conservarea patrimoniului sindical” (în facsimile integral răspunsul). Lista neregulilor menționată la acea dată de Victor Ciorbea în adresa sa este mult mai lungă. Astăzi Bogdan Hossu, preşedinte al Cartel Alfa de la înfiinţarea organizaţei în luna aprilie 1990, umbla peste tot să convingă despre necesitatea unui act juridic, mai exact o lege, care să stabileasca regimul juridic al patrimoniului sindical. Păi nu tot ei, adică foştii şi actualii lideri sindicali, spun că l-au moştenit şi gestionat corect? Ce vor acum: dupa 27 de ani, timp în care o parte au vândut-o, alta au înstrăinat-o în funcţie de interesele lor, multe au fost lăsate în paragină, vor să devină imaculaţi şi să rămână cu hotelurile pe care şi le-au impărţit tot dupa interese? Poate tot noi, continuatorii UGSR-ului pe care ei se chinuie să-l desfiinţeze, suntem vinovaţii. Nu, trebuie mai întâi să răspundă.

Ce se întâmplă în momentul de faţă?

C.T: Putem spune că în momentul de faţă Confederaţia Generală a Muncii-Uniunea Generală a Sindicatelor din România (CGM-UGSR), organizaţie pe care instanţa a recunoscut-o ca fiind cea care a continuat activitatea UGSR

(de drept aceasta nefiind desfiinţată niciodată), este blocată de cele patru confederaţii sindicale, inclusiv de o societate comerciala, prin tot felul de acţiuni în instanţă. Vorbim despre CNSLR-Frăţia, Cartel Alfa, BNS, CSDR si S.C.SINDROMANIA S.R.L. Toate contestă nişte lucruri pentru care ele nu au nici o calitate legală. Prin aceste acţiuni încearcă să ascundă jefuirea patrimoniului sindical timp de 27 de ani. Mai mult, de câţiva ani, nu ştim prin ce metode ilegale, şi-au împărţit hotelurile, au făcut o divizare a patrimoniului care mai există. Fiecare confederaţie şi-a făcut o societate cu răspundere limitată, un SRL, şi gestionează un număr de hoteluri. Vă pot spune că CNSLR-Frăţia a mandatat o societate din Timişoara să gestioneze unele hoteluri, dar asa bine le administrează că profiturile lipsesc. Spre exemplu, cele două hoteluri  din staţiunea Herculane care sunt ale UGSR, Dacia şi Domogled, scoteau până în urmă cu câţiva ani un profit brut anual de 1-3 milioane de euro. Anul trecut au scos circa 16.000 de euro. Investiţiile în cele două hoteluri au fost ca şi inexistente, standardul lor fiind acelaşi ca şi în 1990. Astfel de exemple sunt multe. Putem aminti Voineasa, Vidra, Amara, etc. Ma intreb ce-au facut cu sediile UGSR din judeţe, cu cluburile şi terenurile sportive, cu apartamentele şi multe altele.

Împreună cu colegii mei din Biroul Executiv al CGM-UGSR lucrăm la mai multe materiale cu care să aducem clarificări şi adevăruri pe care oamenii, romanii, trebuie să le cunoască.

 

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.