Legea conversiei, după alegeri

*  Francul elveţian a fost cotat, ieri, la 4,2078 lei, în creştere faţă de ziua precedentă
*  Curtea Constituţională a amânat, pentru 18 ianuarie 2017, decizia referitoare la Legea conversiei creditelor în franci elveţieni
Istoria pare să se repete pentru debitorii împrumutaţi în franci elveţieni (CHF). După ce, în ajunul Crăciunului trecut, Executivul a prorogat pentru un an Legea insolvenţei persoanelor fizice, acum, tot la final de an, Curtea Constituţională a Româ-niei (CCR) a amânat pentru 18 ianuarie 2017 pronunţarea pe marginea Legii conversiei creditelor în CHF, contestată de Guvern.
Între timp, CCR i-a trimis în instanţă pe cei care doresc să apeleze la Legea dării în plată, urmând ca, în fiecare caz în parte, judecătorii să stabilească impreviziunea.
Astfel, nici după doi ani de la explozia neaşteptată a monedei elveţiene (15 ianuarie 2015), debitorii cu credite în CHF nu beneficiază direct de o lege care să intervină pentru împărţirea poverii produse de creşterea cursului, între bancă şi client.
Preşedintele CCR Valer Dorneanu a declarat, ieri, la ieşirea din sala de şedinţă, că a fost nevoie ca discuţiile referitoare la Legea conversiei să fie amânate pentru aprofundarea soluţiei şi pentru corelarea ei cu cea care a fost dată în cazul legii dării în plată.
Valer Dorneanu a precizat, citat de Agerpres: “Vrem ca în privinţa unor puncte, cum ar fi – unul foarte delicat – cel cu retroactivitatea, să nu dăm soluţii care să nu fie foarte corelate. Pentru a vedea întâi care o să fie motivaţia definitivă în acea excepţie (Legea dării în plată – n.r.), am amânat pe 18 ianuarie. (…) Aşteptăm motivarea, pentru că unele chestiuni s-au pus în ambele legi, într-un fel am decis la retroactivitate şi am spus că problema aceasta trebuie corelată cu principiul impreviziunii şi într-un fel retroactivitatea se topea acolo. Dincoace, retroactivitatea pare a ţine exclusiv de această lege, dar vrem să vedem cum corelăm cele două motivări”.
În condiţiile în care pronunţarea Curţii Constituţionale a fost amânată pentru circa două luni, avocatul Gheorghe Piperea consideră esenţial termenul din 8 decembrie stabilit de instanţă în dosarul Parakletos versus 9 bănci care ar avea clauze înşelătoare în contractele de împrumut în franci elveşieni. Avocatul estimează că, cel mai probabil, Asociaţia Româ-nă a Băncilor (ARB) va interveni în proces în calitate de intervenient. Gheorghe Piperea a scris, pe pagina sa de Facebook: “Noi sperăm că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor va face o intervenţie în favoarea consumatorilor şi, mai mult, sperăm că o va face repede, pentru a nu cauza amânarea.
Guvernul, după ce a pus în sus-pensie speranţa la o viaţă liberă a peste 100.000 de familii, poate că va face acest minim gest de a interveni măcar în acest proces”.
citeste integral pe bursa.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.