JAFUL PATRIMONIULUI UGSR, CONTINUA CU IMPLICAREA INSTITUTIILOR STATULUI

 

  • Casa de Cultură a Sindicatelor din Târgu Jiu se află în proces de lichidare;
  • Clădirea se afla într-o stare avansată de degradare din cauza datoriilor acumulate, fiind scoasă la vânzare pe 5 martie;
  • Casa de Cultura a Sindicatelor din Târgu Jiu a fost administrată de o fundație condusă de către fostul sindicalist Constantin Retezeanu, fost președinte al CNSLR Frăția- Filiala Gorj;

Ca multe dintre Casele de Cultură ale Sindicatelor care au aparținut până în 1990 Uniunii Generale a Sindicatelor din România, nici cea din Tîrgu Jiu nu a avut o soartă prea bună. Preluată ilegal în 1991, în urma marii împărţeli făcute de organizațiile sindicale apărute după 1990, susţinând că ele erau continuatoarele Uniunii Generale a Sindicatelor din România (UGSR), aceasta a ajuns în final la CNSLR Frăția. Reamintim că este vorba de un act intitulat ’’Tranzacţie Generală ’’, încheiat la 07.11.1991 şi semnat de către Victor Ciorbea din partea CNSLR, Bogdan Hossu din partea Cartel Alfa şi Miron Mitrea din partea CSI Frăţia, ulterior la acest jaf mai lipindu-se în 1994 confederaţiile sindicale BNS şi CSDR. UGSR, care deţinea un patrimoniu imens în 1990, construit din cotizaţiile milioanelor de membrii, nu a fost desfiinţată legal niciodată, iar cele patru confederaţii sindicale care au pus la cale şi realizat unul din cele mai mari jafuri post decembriste din România, pentru ca altfel nu aveau cum să se declare moştenitorii şi continuatorii UGSR decât făcând uz de documente false.

Casa de Cultură a Sindicatelor din Târgu Jiu se află acum în proces de lichidare, după ce ani de zile a fost administrată de către o fundație, marca CNSLR-Frăţia, condusă de către fostul sindicalist Constantin Retezeanu, fost președinte al CNSLR Frăția- Filiala Gorj.

Situaţia este aproape similară cu cea practicată tot de către această confederaţie sindicală în situaţia hotelurilor obţinute în urma împărţelii ilegale şi oferite pe tavă S.C. MIRINVEST SRL. Desigur, greii confederaţiei, încă de la început au procedat identic şi cu sediul din b-dul Regina Elisabeta nr. 45, Strandul UGSR din Floreasca, Şcoala Sindicală de la Leu, hotelul din str. Johann Strauss din Bucureşti etc.

Societatea CONSULTING COMPANY, are calitate de lichidator judiciar al debitoarei Fundația Casa de Cultură a Sindicatelor Tg-Jiu. Banii obținuți în urma acestei tranzacții urmează să fie folosiți pentru achitarea datoriile,  ANAF și Primăria Târgu Jiu fiind principalii creditori. Pe data de 5 martie a avut loc o licitație pentru vânzarea Casei de Cultură la prețul de aproximativ opt milioane de lei, dar nu s-a prezentat nimeni. Foarte logic pentru cei interesaţi, fiindcă preţul trebuie să scadă.

Ne întrebăm cine a acumulat datoriile atât timp cât multe  baruri, restaurante, afaceri de tip BINGO şi altele au funcţionat în locaţie plătind chirie zeci de ani ? Cine şi cum a gestionat aceste sume? De la cine doreşte primăria să preia construcţia, atât timp cât proprietarul este unul singur; CGM-UGSR (fosta CGM, fosta UGSR) ??!! Cât timp abuzurile de acest fel vor mai fi tolerate de cei care ar trebui să lupte împotriva jafului şi corupţiei ?

Terenul de sub clădire, o altă problemă ignorată

Potrivit Hotărârii Consiliului de Miniştri nr. 21 din aprilie 1997 (în facsimilul alăturat) terenul în suprafaţă de 5.040 de metri pătraţi de sub clădirea Casei Sindicatelor din Târgu Jiu s-a transmis pe toată durata existenţei clădirii în care funcţinează Casa de Cultură din proprietatea statului în folosinţa  Uniunii Generale a Sindicatelor din România (UGSR).

Nimeni nu a răspuns pentru distrugerea Casei de Cultură

Reamintim că pe data de 16 decembrie 2009, Tribunalul Gorj a admis cererea Direcției Publice de Venituri Tg-Jiu de deschidere a procedurii insolvenței pentru Fundația Casa de Cultură a Sindicatelor, având în vedere că aceasta reușise să adune datorii foarte mari la bugetul local. În raportul privind cauzele care au dus la starea de insolvență, administratorul judiciar preciza la acea dată că ”există premisele angajării răspunderii membrilor organelor de conducere”. În 2010 se aflau deja în curs de derulare cercetări penale privind persoane care s-au aflat în organele de conducere ale debitorului și ale celor care au avut atribuții legate de conducerea evidenței contabile, în vederea stabilirii vinovăției respectivelor persoane. Surprinzător însă, după aproape opt ani de cercetări, niciun reprezentant al Fundației Casa de Cultură a Sindicatelor nu a fost tras la răspundere. Între timp, clădirea s-a transformat într-o ruină. Aici își desfășoara încă activitatea mai multe firme care au închiriat spații de la   Fundația Casa de Cultură a Sindicatelor.

La sfârșitul anului 2012, Consiliul Județean Gorj și-a exprimat intenția de preluare a Casei de Cultură a Sindicatelor, dar demersul nu s-a mai finalizat. În luna octombrie a anului trecut lichidatorul judiciar a scos-o la vânzare la prețul de 8,72 milioane de lei, dar la licitația care a avut loc pe 5 martie 2018 nu s-a prezentat nimeni. Acum, și reprezentanții Primăriei Târgu Jiu au anunțat că sunt interesați să achiziționeze clădirea.

Aceasta este pe scurt situația în care a ajuns Casa de Cultura a Sindicatelor din Târgu Jiu.  Preluată ilegal după 1990, ea a ajuns o ruină pe care acum încearcă să o preia ba Primăria, ba Consiliul Judetean. Oare aceste instituţii cunosc adevăratul proprietar?   Ceea ce uită atât Primăria, cât şi Consiliul Judetean, sau poate nu știu, este faptul că proprietarul ei este UGSR, organizație sindicală care nu a fost desființată legal niciodată, ca acest patrimoniu nu este de vânzare şi că el trebuie să fie folosit în sprijinul membrilor de sindicat. Activităţile care se pot desfasura într-o astfel de cladire sunt culturale, educative, sociale etc. Potrivit deciziei instanței, continuatorul și moștenitorul de drept al UGSR este Confederația Generală a Muncii-Uniunea Generală a Sindicatelor din România, în baza documentelor existente.

Dragoş Frumosu, preşedintele CGM-UGSR:

„Nu ştiu cât vor mai continua aceste abuzuri. Se pare că multă lume este interesată de piesele din patrimoniul UGSR, construit din banii membrilor de până în 1990. Tot ce s-a încasat ulterior, şi sunt poate zeci sau sute de milioane de euro, nu au fost investiţi aproape deloc. Nu doresc să mai amintesc despre sumele uriase în lei sau dolari existente în conturile UGSR. Ani de zile în care am dorit ca lucrurile să intre în legalitate ne-au contestat şi au continuat jaful printr-o gestionare frauduloasă. Acum spun ca îi distrugem din punct de vedere financiar şi al imaginii. Fals, imaginea şi-au distrus-o singuri, iar financiar şi-au bătut joc de bani, fără a avea dreptul să-i gestioneze. Sunt multe de spus şi cred că toate instituţiile statului vor face lumină în acest caz, devenit deja celebru.”

Birou de presa CGM – UGSR

 

Hotararea Consiliului de Ministri

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.