INFOGRAFIE Salariul minim crește fără nicio legătură cu productivitatea

Creşterea semnificativă a salariului minim din ultima perioadă şi planurile pe care le are Guvernul privind noi majorări îi îngrijorează pe economişti, care susţin că aceste măriri nu au fundamentare în productivitate.

Salariul minim a crescut de trei ori în ultimii doi ani, ajungând la o valoare de 1.450 de lei în prezent, iar Guvernul pregăteşte noi majorări. Economiştii sunt însă de părere că aceste măriri, făcute forţat, doar din pix, creează dificultăţi şi riscuri pentru economie în general.

În anul 2015, salariul minim a depăşit pragul de 1000 de lei, crescând, începând cu 1 iulie, de la 975 la 1.050 lei. Aceasta a reprezentat o mărire de numai 7,6%, însă anul următor, în 2016, salariul a fost mărit din nou, de la 1 mai, cu 19%, până la 1.250 lei.

O nouă creştere a fost înregistrată şi în acest an, când Guvernul a mărit salariul minim la 1.450 lei, începând cu 1 februarie, iar creşterile nu se opresc aici.

Creştere decuplată de productivitate        

Creşterile salariale recente, mai ales ale venitului minim, decuplate de câştigurile de productivitate, au adus riscuri pentru competitivitatea României, sunt de părere economiştii ING Bank.

Potrivit Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), în primul trimestru al anului 2016, salariul minim a fost cu 80% mai mare decât în anul 2010, în timp ce productivitatea muncii a fost cu doar 26% mai mare. De asemenea, în perioada 2010 – 2015 productivitatea muncii a crescut cu numai 23%.

continuarea pe adevarulfinanciar.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.