Indicatorul de încredere în economie creşte, dar analiştii se aşteaptă la majorarea dobânzilor la lei şi la creşterea cursului

Toţi analiştii sunt curioşi să afle de unde a venit creşterea economică record de 5,7% în T1. 

Indicatorul de încredere macro­eco­no­mică al CFA România – Asociaţia Ana­liştilor Financiari – a crescut în luna a­pri­lie cu 4 puncte, până la 60,8 punc­te, pe fondul unor evoluţii pozitive ale condiţiilor curente din piaţă.

Economia României creşte mai bine decât aşteptările, înregistrând în T1 un plus de 5,7% faţă de T1 2016, o creştere care a luat prin surprindere toată piaţa economică prin mărimea ei.

Analiştii se aşteptau în T1 la o creştere cuprinsă între 3,5% şi 4,5%, cu o evoluţie pozitivă în ceea ce priveşte consumul, dar cu un semn de întrebare legat de investiţiile statului, care sunt la minime de mai bine de 10 ani, însă au fost daţi peste cap de creşterea de 5,7% care depăşeşte şi cele mai optimiste aşteptări ale guvernului Grindeanu/Dragnea.

Pentru că acest avans este cu mult peste prognoze, conducerea Institutului Naţional de Statistică a fost chemată în Parlament să dea explicaţii. Conducerea şi-a susţinut datele, afirmând că dacă vor fi corecţii, normale când se lucrează pe estimări semnal, acestea nu vor avea  un impact semnificativ.

Analiza detaliată a datelor din T1 2017 va fi publicată de Institutul Naţional de Statistică în primele două săptămâni din luna iunie.

Conform unei analize a ZF, creş­te­rea peste aşteptări se datorează evoluţiei în creştere din industrie, care are un plus de 7% în T1, şi în mod special din indus­tria auto, care a atras investiţii puternice în ultimii ani care acum se văd în cifre.

 

 citeste integral pe zf.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *