Fabrica Zahărul Oradea, pusă pe butuci de strategiile nemţeşti

De la 1 octombrie, cotele de zahăr impuse de Uniunea Europeană dispar şi, odată cu ele, se vor anula şi preţurile minime impuse pentru achiziția sfeclei de zahăr de la producători. Deşi, teoretic, această măsură ar putea deschide noi oportunităţi producătorilor de zahăr şi cultivatorilor de sfeclă de zahăr, în realitate măsura ar putea avea efect de bumerang în unele ţări. În 1990, România avea 33 de fabrici de zahăr, dar astăzi mai există doar şase. Numărul lor ar putea scădea la cinci după ce nemţii de la Pfeifer&Langen au anunţat că vor închide fabrica pe care o deţin la Oradea, în cazul în care nu reuşesc să o vândă.

Conform unui studiu elaborat anul trecut la solicitarea Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European, eliminarea cotelor de zahăr și a prețului minim de achiziție a sfeclei de zahăr va produce schimbări semnificative pe piață, mai ales la nivelul competiției dintre marii producători. În condiţiile în care piaţa zahărului este dominată deja de un oligopol (principalii producători de zahăr au unități de producție în cele mai multe state membre), aceştia vor negocia de pe poziţii de forţă preţul de achiziţie al sfeclei şi vor produce unde vor vrea ei.

Germania, Franța, Danemarca, Belgia, Olanda și Marea Britanie sunt țările care dețin principalii producători de zahăr, cele mai mari suprafețe de teren cultivate cu sfeclă de zahăr și cele mari producții la hectar.

citeste integral pe jurnalul.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.