Eșantionul de control de la APIA, suplimentat cu mii de fermieri. Dacă verificările nu se finalizează la timp, agricultorii nu pot lua avansul din subvenție

EȘANTIONUL DE CONTROL DE LA APIA – SUPLIMENTAT! Funcționarii reclamă volumul de muncă și spun că nu pot termina la timp controalele! Echipele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură lucrează 12 ore pe zi pentru verificarea fermierilor aflați în eșantionul de control și deși în județele cu număr mare de fermieri selectați pentru verificare s-au adus echipe din județe limitrofe, totuși, directorii teritoriale se tem că nu vor finaliza până pe 30 noiembrie. Din acest motiv, producătorii agricoli rămași după această dată nu vor putea intra la plata avansului!

Olt – județul cu cu eşantionul de control cel mai numeros, raportat la suprafaţa agricolă pe anul 2016, întâmpină probleme grave după ce acest eșantion a fost suplimentat. „Deşi avem un eşantion de control foarte mare, acum am mai primit în plus. Au fost două echipe din Tulcea şi ne-au ajutat, acum aveam două echipe din Gorj. Chiar şi aşa, este imposibil să terminăm până pe 30 noiembrie. Noi avem concediile neluate, suntem 13 oameni care efectuăm aceste controale. Eu sunt curioasă de ce cei de la ITM nu vin să ne întrebe şi pe noi câte ore muncim pe zi, de ce la opt seara suntem aici. Problema este că dacă noi nu vom termina controalele, fermierii nu îşi vor putea încasa avansul. De zece ani ne confruntăm cu această problemă”, a spus pentru publicația Gazeta Nouă un specialist al Serviciului Control din cadrul APIA Olt.

Eşantionul de control stabilit pentru acest an a fost mult mai mare faţă de cel din 2015, 437 de fermieri fiind supuşi controlului clasic, iar 2.370 prin teledetecţie, agricultori însumând 120.000 de hectare. Deşi eşantionul a fost unul uriaş încă de la început, reprezentanţii structurii centrale APIA au decis să mai suplimenteze controlul cu încă 3.400 de fermieri, adică aproximativ 30.000 de hectare în plus. În total, specialiştii olteni ar trebui să verifice până la finalul acestei luni 55.853 de parcele, adică 154.672 hectare.

Întreaga activitatea de control din județul Olt este efectuară de 13 oameni ce lucrează în cadrul Serviciului Control din cadrul APIA Olt, fiind cooptaţi şi specialişti de la centrele locale. Astfel, un fermier oltean ce deţine şapte sute de parcele de teren agricol este verificat de doi specialişti APIA Olt. Aceştia au demarat controlul în fermă în 15 septembrie, însă nici până la acest moment nu au putut finaliza verificarea.

 

sursa: agrointel.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.