EMIL DUMITRU: Guvernul României TREBUIE SĂ RĂSPUNDĂ UE! LEGEA SUPERMARKETURILOR NU ÎNCALCĂ REGULILE EUROPENE!

Atenționarea de infringement nu ar trebui să fi un motiv de îngrijorare pentru România, apreciază Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro. Potrivit reprezentantului fermierilor, o motivare corespunzătoare a modificărilor aduse la Legea 321/2009 din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale ar fi edificatoare pentru cei de la Comisia Europeană. Până la urmă, rolul acestei atenționări este acela de a vedea dacă plângerea făcută (pentru că cel mai probabil, cineva a făcut o plângere!) corespunde cu realitatea și dacă decizia de modificare a Legii 321.2009 intră în contradicție cu Regulamentele Europene.

Potrivit președintelui Federației Naționale Pro Agro, în sesizarea transmisă către Comisia Europeană au fost trecute multe neadevăruri. În lege nu se specifică nicăieri 51% produse românești, ci este vorba de 51% produse provenite de pe lanțul scurt de aprovizionare.

”În lege nu se specifică nicăieri produse românești, ci este vorba de produse provenite de pe lanțul scurt de aprovizionare, tocmai pentru că ne dorim ca românii să aibă acces la produse proaspete din acele categorii enumerate în mod limitativ de către Legea nr.150/2016. În general, în România, când se rostește cuvântul infringement, toată lumea se panichează. De exemplu, Franța în fiecare an, primește câte 10 astfel de dosare de pre-infringement și nimeni nu se sperie pentru că până la urmă este vorba de interesul național, în acest caz de ceea ce vrem noi să dezvoltăm în agricultura României. Cred că ar trebui să tratăm cu seriozitate un răspuns pe care ar trebui să-l facem către Comisia Europeană și să explicăm ce a intenționat legiuitorul în parteneriat cu asociațiile profesionale de fermieri. Trebuie să explicăm că, așa cum la Comisia Europeană s-a declanșat încă din 2010 un grup de lucru prin care să se facă o analiză pentru a se vedea care este forța de negociere a fermierului în raport cu rețele de retail, România a încercat să legifereze, prin acest act normativ un parteneriat corect care până nu demult nu a funcționat”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro.

 

citeste integral pe agrointel.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *