DOCUMENT Curtea Constituțională explică de ce a admis contestația Guvernului la legea conversiei creditelor în franci elvețieni

Curtea Constituțională a prezentat, într-un comunicat, explicațiile deciziei emise astăzi privind legea conversiei creditelor în franci elvețieni.

Legea este neconstituțională în integralitatea sa, în primul rând pentru că încalcă principiul bicameralismului, având în vedere că proiectul inițial, aprobat de Senat, care făcea conversia opțională pentru bănci și aplicabilă la cursul zilei, s-a transformat, în forma aprobată de Camera deputaților, în obligația creditorilor de a aplica conversia la cursul de la data acordării creditelor.

Pe de altă parte, Curtea arată clar că și o nouă procedură din care ar rezulta o lege cu același conținut ar fi neconstituțională, pentru că reglementează impreviziunea ope legis, fără controlul unui judecător. Practic, aici CCR oferă aceeași soluție ca în cazul Legii privind darea în plată, care a fost declarată neconstituțională în măsura în care nu se supune controlului unui judecător care să stabilească dacă teoria impreviziunii se aplică în fiecare caz în parte.

Impreviziunea, potrivit deciziei CCR la darea în plată, “intervine când în executarea contractului a survenit un eveniment excepțional și exterior ce nu putea fi prevăzut în mod rezonabil la data încheierii contractului în privința amplorii și efectelor sale, ceea ce face excesiv de oneroasă executarea obligațiilor prevăzute de acesta”.

Pe de altă parte, în cazul dării în plată, cel puțin, judecătorul trebuie să restabilească echilibrul contractual în situația acelor debitori care nu mai pot să plătească.

Motivarea Curții, care va veni ulterior, ar putea să lămurească și în ce măsură consideră magistrații de contencios constituțional că devalorizarea leului în raportul cu francul reprezintă un risc supra-adăugat. Amintim că, în cazul Legii dării în plată, transferul locuinței către creditor este considerată ultima opțiune de către Curte, care vorbește de negocieri și/sau reașezarea contractului pe baze echitabile de către un judecător.

continuarea pe profit.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.