De azi, românii care nu-şi mai pot plăti rata la casa vor putea locui în casele statului. Vor plăti o chirie modică

Pe 23 iunie intră în vigoare legea nr 143/2017, care modifică legea locuinţei. Noul act normativ stipulează că persoanele care sunt evacuate din casele lor pentru că nu-şi mai pot plăti ratele la credit, ar putea rămâne în ele şi vor plăti chirie la stat, mai precis, o chirie de maximum 10% din venituri.

Legea 143/2017 introduce noţiunea de “locuinţă de sprijin”. Aceasta este o “locuință cu o suprafață utilă de cel mult 100 mp, care se atribuie cu chirie unor persoane sau familii care au fost evacuate prin proceduri de executare silită din locuințele proprietate personală, în urma neachitării obligațiilor contractuale prevăzute în contracte de credit ipotecar, și a căror situație economică nu le permite accesul la o locuință în proprietate sau închirierea unei locuințe în condițiile piețe.”

Aceste locuinţe de sprijin sunt cumpărare de primării, prin licitaţie publică. Ulterior, ele vor fi închiriate celor care şi-au pierdut casa pentru că nu au putut plăti ratele. Chiria este variabilă, şi depinde de venitul familiei, putând ajunge până la cel mult 10% din venitul net lunar calculat pe ultimul an. Trebuie ca solicitantul să nu mai deţină o altă locuinţă.

“Contractul de închiriere se încheie de către primar sau de către o persoană împuternicită de acesta cu beneficiarii stabiliți de consiliul local, pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea prelungirii pe baza declarației de venituri și a actelor doveditoare necesare conform prevederilor legale.

Nivelul chiriei nu va depăși 10% din venitul net lunar, calculat pe ultimele 12 luni, pe familie. Diferența până la valoarea nominală a chiriei va fi subvenționată de la bugetul local al unității administrativ-teritoriale unde este situată locuința de sprijin”, scrie în lege.
citeste integral pe economica.net

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.