De astăzi, românii vor plăti cu minimum 76 de lei mai mult la rata pentru Prima Casă. Robor poate creşte până la 3%

Indiferent de felul în care banca actualizează la credite dobânzile variabile compuse din Robor plus marja băncii, de astăzi majoritatea românilor plătesc o rată mai mare decât luna trecută. Indicele Robor luat în calcul de bănci în momentul stabilirii dobânzii este cel stabilit de BNR în ultima zi a lunii trecute, din trei în trei luni. Pentru foarte mulţi, scadenţa actualizării dobânzii a fost pe 29 septembrie, când Robor la trei luni a fost de 1,58%, comparativ cu 0,87% în iunie. Logica economică permite Robor să crească până la 3%, iar în 2018 va şi atinge probabil acest nivel, ceea ce echivalează cu dublarea dobânzii faţă de momentul accesării creditului.

Practica băncilor pentru actualizarea dobânzii variabile pe baza indicelui Robor este de două tipuri. “Valoarea ROBOR , indicele variabil din formula de calcul dobânzii curente, se va actualiza de 4 ori pe an, la datele de actualizare. Prin data de actualizare înţelegem fiecare dintre următoarele date din fiecare an calendaristic: data de 31 martie, data de 30 iunie, data de 30 septembrie şi data de 31 decembrie”, ne-au declarat reprezentanţii Raiffeisen Bank. Actualizarea valorii indicelui variabil la o dată de actualizare va determina modificarea Ratei dobânzii curente până la următoarea dată de actualizare.

Cea de-a doua practică în actualizarea dobânzilor pe baza indicelui Robor este cea bazată pe luna în care a fost accesat creditul. “Ea se va reseta din 3 în 3 luni, în funcţie de aniversarea datei de acordare a creditului”, spun reprezentanţii BCR. Mai exact, dacă creditul ar fi fost acordat în luna octombrie, indiferent de an, datele luate în calcul sunt: ROBOR 3M din ultima zi lucratoare a lunii anterioare; în acest caz 30 Septembrie. ROBOR se va reseta din 3 in 3 luni, în funcţie de aniversarea datei de acordare a creditului”, spun reprezentanţii BCR. Adică ai luat credit în octombrie, pe baza Robor din septembrie, următoarele date de resetare a dobânzii sunt 31 decembrie, 31 martie, 30 aprilie, 30 iunie.

Indiferent de metoda prin care se face actualizarea dobânzii, crucial este nivelul indicelui de referinţă din ultima zi lucrătoare a lunii. Astfel, indiferent dacă datele de actualizare sunt trimestriale sau în ultima zi a lunii precedente celei în care ai luat creditul şi se actualizează din trei în trei luni în funcţie de data acordării împrumutului, Roborul maxim de 1,58% înregistrat vineri, 29 octombrie, scumpeşte de astăzi rata pentru foarte mulţi români. Nu putem şti exact proporţia celor care plătesc din această lună o rată mai mare deoarece practica bancară în această privinţă este neuniformă. Oricum cei cu dobânzile resetate la final de trimestru şi cei care au luat credit în luna octombrie sau iulie, indiferent de an vor scoate mai mulţi bani din buzunar pentru rata lunară.

citeste integral pe economica.net

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.