Cum ajunge România în cea mai proastă situaţie din ultimii 20 de ani

În 2017, România va înregistra cel mai mic nivel al veniturilor fiscale (taxe şi impozite) din ultimii 20 de ani, respectiv doar 25,4% din produsul intern brut (PIB), a spus astăzi Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului fiscal, în cadrul unei conferinţe de presă organizată de Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancar din România (AAFBR).

„În 2017, România va avea probabil cele mai mici venituri fiscale, de 25,7% din PIB, din ultimii 20 de ani. Cele mai mici venituri din taxe şi impozite pe care le-am avut vreodată”, a spus Dumitru. La nivelul UE, media veniturilor fiscale este de circa 40% din PIB.

Veniturile  scad în România condiţiile în care noul Cod fiscal a introdus o mulţime de reduceri de taxe, iar nivelul de încasare este destul de slab. „Toate partidele promit reduceri de taxe, intrăm astfel într-un cerc vicios. Putem asista în viitor la disoluţia statului, un stat fără venituri fiscale consistente nu poate supravietui. Despre ce apartenenţă la Uniunea Europeană mai putem vorbi, când distanţa care ne separă de Europa este enormă. Bulgaria are aproape 30% din PIB venituri fiscale”, a afirmat Dumitru.

Acesta a atras atenţia că, deşi partidele politice susţin că multe state din UE depăşeşc nivelul de 3% din PIB, cu deficitul bugetar, lucrurile nu stau deloc astfel. Pentru 2017, Comisia Europeană estimează un deficit de 3,2% din PIB, fără a include majorările salariale decise recent de Parlament. Cu acest nivel există o singură ţară din UE care ne surclasează: Spania.

Citeste mai mult: adevarul.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *