CONFERINŢA FONDURILE EUROPENE EDIŢIA A IX-A / SENATORUL PSD EUGEN TEODOROVICI: “Comisia Europeană s-a şocat când a văzut proiectele noastre pe planul Juncker”

     *  “MADR a făcut un «shopping list» de proiecte – cu biblioteci la nivel local şi bac pentru trecerea Dunării” 
*  “România poate să atragă, în maxim trei ani, 23 miliarde euro fonduri europene”
*  “Din păcate, România promovează oameni politici, în loc să promoveze specialişti”
Ţara noastră s-a făcut de râs cu propunerile pregătite, iniţial, pentru Planul Juncker, a explicat lipsa absorbţiei pe acest program, domnul Eugen Teodorovici, preşedinte al Comisiei de Buget Finanţe din Senatul României, membru al Comisiei pentru Afaceri Europene şi fost ministru al Fondurilor Europene.
Domnia sa a precizat că, pe acea listă, pregătită în 2014 de Ministerul Dezvoltării, se aflau biblioteci la nivel local sau un bac de trecere pe Dunăre, în general proiecte minore: “Cei de la Ministerul Dezvoltării au făcut un «shopping list» – daţi-ne ce aveţi -, au strâns sute de proiecte şi le-au trimis la Bruxelles. Cei de acolo s-au şocat când au văzut ce proiecte trimite România pe Planul Juncker. Alte ţări trimiteau cinci-şapte proiecte mari, de interes naţional. Noi nu am făcut lucrul acesta”.
În opinia domnului Teodorovici, ţara noastră poate să atragă, în maxim trei ani, 23 miliarde de euro fonduri europene, pe noul ciclu de absorbţie.
Domnia sa apreciază că o idee pentru impulsionarea absorbţiei ar fi folosirea sistemului bancar: “De exemplu, se poate merge pe ideea folosită în preaderare: să folosim sistemul bancar. Acesta poate prelua funcţia şi atribuţiile statului. În preaderare, România a avut, pe programele ISPA (Transporturi şi Mediu), 95% absorbţie, iar la acea vreme am primit chiar felicitări. Sunt pentru o externalizare către privat a ceea ce înseamnă fondurile europene”.
O altă idee, în opinia domnului Teodorovici, este să desfiinţăm sintagma de “fonduri europene”, pentru funcţionarii publici: “Pentru aceştia, nu trebuie să existe diferenţă între fonduri publice şi europene. Doar cetăţenii trebuie să ştie că un anumit proiect este finanţat din fonduri europene, pentru că aşa vor înţelege avantajul aderării la UE”.
În opinia sa, statutul funcţionarului public trebuie desfiinţat şi înlocuit cu personal contractual, astfel încât acesta să demonstreze şefului că merită să vină şi a doua zi la lucru: “Când mă voi întoarce în administraţia publică, pentru că sigur mă voi întoarce, voi desfiinţa tot ceea ce înseamnă statutul funcţionarului public, adică să fie doar personal contractual. Mai bine ca funcţionarul să fie personal contractual şi să demonstreze şefului că merită să vină şi a doua zi la lucru. Nu mai ţine să se laude pe la colţuri funcţionarul public că a schimbat 15 miniştri şi îl schimbă şi pe actualul… Veţi vedea cât vor zbârnâi, nu vor mai avea timp nici să bea apă. Acum, alocă foarte puţin timp pentru muncă şi restul pentru ţigări, Facebook şi altele”.

citeste integral pe bursa.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.