Comunicat de presa

Biroul Executiv al Confederatiei Generale a Muncii – Uniunea Generala a Sindicatelor din Romania (CGM – UGSR) împreuna cu reprezentanţii Uniunilor Judetene membre au hotarat sa transmita o sesizare Avocatului Poporului, d-lui Victor Ciorbea, prin care sa-i ceara acestuia punctul de vedere legal privind preluarea si gestionarea frauduloasa, în conformitate cu Rezoluţiile DNA, a patromoniului UGSR dupa 1989, de catre CNSLR-Fraţia, BNS, Cartel ALFA si CSDR (la care sunt partase, prin acţionariatul avut, si SC SINDROMANIA si A.N.C.C.S.R.)

„Prin acest demers îi vom solicita Avocatului Poporului un punct de vedere si în legatura cu art. 26 din Statutul CNSLR, prin care aceasta confederatie sindicala, înfiintata dupa 1989, “preia prin absorbţie si sunt succesori universali ai UGSR”, declarandu-se în mod abuziv, continuatorul UGSR. Pe langa un patrimoniu imobiliar imens, mai vorbim si despre 2,8 milioane de dolari si 4,7 miliarde de lei vechi care au disparut din conturile UGSR, lucru confirmat de catre institutia bancara la care erau depusi banii, care mai arata ca sumele menţionate au fost transferate în contul CNSLR-FRAŢIA, în baza prevederilor art. 26 din Statut.  Noi credem ca miscarea sindicala din Romania trebuie reformata si, desigur, si jaful adus patrimoniului membrilor de sindicat trebuie oprit. El are locul lui în aceasta reorganizare”- Dragos Frumosu, presedintele Confederatiei Generale a Muncii – Uniunea Generala a Sindicatelor din Romania.

CGM-UGSR îi va mai solicita Avocatului Poporului sa se pronunte si în legatura cu Decizia Civil[ nr. 166A/22.02.2017, data de Curtea de Apel Bucuresti, Secţia a-III-a Civila in Dosarul nr. 861/93/2016, impotriva Sentintei definitive nr.1450/2016 care s-a pronuntat pe ceva ce nu a fost solicitat in cererile de apel formulate de apelanti (CNSLR-Fratia, Cartel ALFA, BNS, CSDR, UGSR 2010, SC SINDROMANIA si ANCCSR), situatie care contravine art. 470, alin 1, lit. (c) si (d), din Codul de Procedura Civila, drept pentru care trebuia aplicata sanctiunea decaderii, deci respingerea apelurilor. De fapt, instanta a dat astfel castig de cauza celor care au fraudat patrimoniul si care chiar au declarat in sedinta instantei ca CGM-UGSR deranjeaza din punct de vedere economic si al imaginii. In fapt, prin sentinta civila nr. 1450/2016 erau recunoscute CGM-UGSR toate shimbarile statutelor, de denumire, de inregistrare a tuturor organelor de conducere din 1945 pana in 2016 si de schimbare a domiciliului din jud Ilfov in Bucuresti. In cererile de apel, confederatiile au inventat si invocat motivul patrimoniu. Pai se simt vinovati si incearca sa se apere asa? O vorba romaneasca spune ca de ceea ce iti este frica nu scapi.

Cel mai mare jaf din averea national

Uniunea Generala a Sindicatelor din Romania (UGSR) era pana în 1989 o organizaţie imensa. Circa opt milioane de salariaţi plateau lunar o cotizaţie de 1% din salariu, iar averea acesteia era impresionanta. Zeci de hoteluri si vile, sute de baze sportive, sute de apartamente, zeci de cluburi, masini, autobuze si multe altele. În conturile miscarii banii curgeau cu nemiluita. În 1989 era 4,7 miliarde de lei vechi si 2,8 milioane de dolari. Acest patrimoniu imobiliar si fondurile financiare ale organizatiei au fost subtilizate abuziv de noile confederaţii sindicale aparute rapid dupa decembrie 1989 si nici dupa 25 de ani justiţia nu a facut înca lumina în acest caz, si vorbim de unul dintre cele mai mari furturi din averea membrilor de sindicat.

Prima confederaţie aparuta dupa 1989 a fost CNSLR, în fruntea careia s-a instalat Victor Ciorbea, iar ulterior au aparut CSI-Fraţia, condusa de Miron Mitrea si Cartel Alfa, condusa de Bogdan Hossu. Liderii de la acea vreme ale respectivelor confederatii sindicale sunt cei care au preluat abuziv si continua sa gestioneze fraudulos acest patrimoniu. Pe parcursul anilor au devenit partasi la acest furt si alti lideri sindicali.

Pentru a putea prelua patrimoniul fostului UGSR, CNSLR a recurs la un artificiu. În statutul sau, la art. 26 organizatia s-a autointitulat succesorul de drept al UGSR: “preia prin absorbtie si sunt succesori universali ai UGSR”. Total abuziv. Dandu-si seama ca numai acest articol nu este acoperitor, în iulie 1990 CNSLR a intocmit un proces-verbal de predare-primire al patrimoniului. Procesul verbal era încheiat cu  Comitetul Naţional Provizoriu de Organizare a Sindicatelor Libere din Romania. În mod normal din partea Comitetului ar fi trebuit sa semneze presedintele sau ales, Stefan Calinescu, dar în locul sau a semnat în fals o persoana care nu avea împuternicire sa faca acest lucru. Articolul 26 din statutul CNSLR si acest proces verbal semnat în fals au stat la baza gestionarii frauduloase a patrimoniului UGSR dupa 1990. Ulterior, în noiembrie 1991, CNSLR, Fraţia si Alfa au semnat o tranzacţie prin care si-au împarţit frateste patrimoniul. În 1992 ele înfiinţeaza societatea de turism SIND Romania SRL în care vin cu patrimoniul UGSR ca aport de capital. Un capital imens care se ridica la 1,65 miliarde de lei vechi.

“Toata lumea vorbeste despre un razboi al patrimoniului. Nu este adevarat. Noi vrem reorganizarea miscarii sindicale. Este necesara. Angajatii nu mai au drepturi, Legea Dialogului Social este o calamitate si romanii sunt sclavi pe plantatie. De frica pierderii locului de munca prost platit, romanul accepta orice, fiindca nimeni nu-l mai apara. In urma cu aproximativ zece zile am avut o intalnire cu d-nul ministru pentru Dialog Social. I-am solicitat modificarea Legii nr. 62 si crearea posibilitatii infiintarii sindicatelor judetene, indifferent de sectorul de activitate din care provine angajatul. Dreptul de asociere nu poate fi cenzurat, iar oamenii trebuie sa fie aparati. Trebuie sa le castigam si sa le aparam drepturile. In prima faza ar trebui modificate cateva articole printr-o Ordonanta de Guvern si apoi o dezbatere mai larga in vederea elaborarii unei legislatii sociale reale. Sunt multe de discutat.

Desigur si patrimonial are rolul lui. El poate aduce suficiente fonduri pentru crearea unor departamente puternice, care sa lucreze pentru angajati. Se pot face multe lucruri utile; pot fi construite crese, gradinite, un spital, un camin pentru personae varstnice, poti acorda bilete de odihna si tratament pentru toti membri de sindicat, poti face sertvicii pentru pensionarii care au contribuit la construirea acestui patrimoniu. Cei care l-au jefuit nu au facut nimic. Cu banii existenti in conturi despre care aminteam mai sus si cu cei rezultati din gestionarea timp de 27 de ani puteai sa faci multe. Ce-au facut si unde sunt? Multe obiective de patrimoniu sunt in paragina; sunt gestionate numai hotelurile care mai pot face contracte cu Casa Nationala de Pensii si care aduc castiguri. De fapt pe acestea le-au impartit si au constituit societati comerciale proprii. In ce baza si cu ce drept?

„Cu toata opozitia conducerilor confederatiilor care ne ataca, noi vom continua sa ne organizam. Membrii de sindicat au dreptul sa cunoasca adevarul si sa fie aparati.

Asa ca vom continua.”-Dragos Frumosu, presedinte CGM-UGSR.

Biroul Executiv al CGM-UGSR

 

Descarca:

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.