Cifrele definitive ale primei rectificări bugetare: Bani în plus pentru salarii şi pensii, tăieri de la investiţii

♦ Consiliul Fiscal: „Cu o singură excepţie (şi aceea doar parţială), proiectul de rectificare nu respectă regulile fiscale instituite de legea responsabilităţii fiscal-bugetare”. 

Guvernul a aprobat ieri prima rectificare bugetară din acest an, construită pe scenariul unei creşteri economice de 5,6%, ceea ce determină o creştere de PIB cu 22 de miliarde de lei şi, prin urmare, o scădere a deficitelor anticipate – rămâne sub 3% din PIB deficitul bugetar şi se limitează la aproximativ 2% din PIB deficitul de cont curent al balanţei de plăţi.

Proiectul de rectificare suplimentează veni­turile totale estimate ale bugetului general consolidat cu 1,7 mld. lei, deşi veniturile fiscale se reduc cu 2,8 mld. lei, iar intrările din fondurile UE, cu aproape 500 mil. lei.

„Creşterea economică de 5,8% înregistrată pe semestrul I a condus la revizuirea pozitivă a creşterii economice pe anul 2017 de la 5,2%, avută în vedere la elaborarea bugetului la începutul anul 2017, la 5,6%. Astfel, PIB-ul nominal estimat s-a majorat cu 21,9 miliarde lei, respectiv de la 815,2 miliarde lei la 837,1 miliarde lei. În aceste condiţii, guvernul realizează o rectificare bugetară pozitivă, cu încadrarea în deficitul de 2,96% din PIB“, a a declarat ministrul de finanţe Ionuţ Mişa, citat de agenţia de presă Mediafax.

Modificarea ţintei de creştere economică a antrenat şi modificarea ţintei de venituri şi de cheltuieli bugetare. Astfel, veniturile bugetului general consolidat au fost majorate pe sold cu un miliard de lei, iar cheltuielile cu 1,7 miliarde de lei, deficitul suplimentar pe cash nefiind însă în măsură să depăşească ţinta de deficit ca procent din PIB, de 2,96%. Mişa a susţinut, cum a făcut-o în ultimele zile, că rectificarea este pozitivă şi nu negativă şi că diminuarea ţintei de venituri şi de cheltuieli din bugetul de stat trebuie corelată cu creşterea operată la alte bugete. „Veniturile şi cheltuielile bugetului general consolidat se calculează prin agregarea acestor bugete, după eliminarea transferurilor dintre ele, acestea reprezentând procesul de consolidare. În mod similar se determină şi indicatorul de referinţă, respectiv deficitul bugetului general consolidat. Prin rectificarea bugetară veniturile au fost actualizate ţinând cont de încasările realizate pe primele şapte luni din acest an, precum şi de măsurile legislative aprobate în acest an. „Unele bugete componente ale bugetului general consolidat au înregistrat diminuări ale veniturilor (bugetul de stat, minus 1,3 mld. lei), iar alte bugete au înregistrat majorări ale veniturilor (bugetul asigurărilor sociale, plus 663 mil. lei, bugetele locale, plus 1.98 mld. lei), rezultând pe sold un plus de venituri de peste un miliard de lei. „Deci o rectificare pozitivă“, a conchis ministrul. Aşadar, deficitul bugetar se menţine la 2,96% din PIB pe cash, toate instituţiile publice având asi­gurate – spune ministrul de resort – integral fon­durile necesare pentru acoperirea cheltu­ielilor de funcţionare.

citeste integral pe zf.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.