CCR A DECIS: LEGEA CONVERSIEI – NECONSTITUŢIONALĂ Curtea Constituţională seceră picioarele creditaţilor în CHF

 Mugur Isărescu: “Se pot găsi soluţii prin negocieri bilaterale”
* Motivaţia CCR – principiul bicameralismului şi neconcordanţa cu legislaţia europeană
* Cristian Dan: “Pentru împrumutaţii în CHF, decizia este o lovitură puternică”
* Isărescu: “O decizie corectă”
* Piperea: “Ar trebui să apară primul val de notificări pentru negociere, în baza Legii dării în plată”
Cea mai grea palmă pe care împrumutaţii în franci elveţieni (CHF) au primit-o după explozia neaşteptată a acestei monede a fost dată, ieri, de Curtea Constituţională a Româ-niei (CCR), care a decis că Legea conversiei creditelor în CHF este neconstituţională.
Cu alte cuvinte, după mai bine de doi ani de luptă pentru o lege care să-i sprijine pe cei ce nu-şi mai pot plăti ratele crescute la bănci, speranţele debitorilor au fost spulberate brusc, ieri, de trei cuvinte rostite de preşedintele CCR Valer Dornea-nu: “Legea este neconstituţională”.
Motivaţia domniei sale constă în două aspecte: încălcarea principiului bicameralismului şi neconcordanţa cu legislaţia europeană.
Printre altele, Valer Dorneanu a menţionat că debitorii pot invoca în instanţă principiul impreviziunii.
În scurta declaraţie pe care a dat-o pe subiect, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a spus, din nou, că singura soluţie pentru rezolvarea situaţiei în care se află debitorii este negocierea cu băncile. Dar clienţii s-au plâns în nenumărate rânduri că solicitările lor de negociere au rămas fără răspuns, ceea ce arată că discursul guvernatorului, acelaşi de peste doi ani, nu este luat în seamă de bănci.
Decizia Curţii Constituţionale cu privire la neconstituţionalitatea proiectului de lege privind conversia la cursul istoric a creditelor luate în CHF este corectă, consideră guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) Mugur Isărescu. Domnia sa a precizat, ieri, într-o conferinţă de presă: “Este o decizie corectă. Trebuie să fie pusă în aplicare şi cred că, legat de cei care au credite în franci elveţieni, soluţia este prevăzută în Codul civil, la capitolul de impreviziune. Se pot găsi soluţii prin negocieri bilaterale, aşa cum, de altfel, în ultimii ani, a sugerat şi BNR. Aceasta este calea realizabilă pentru a se ajunge la o soluţie de împărţire a poverii”.
Până la închiderea ediţiei, Asociaţia Română a Băncilor (ARB) nu ne-a transmis punctul ei de vedere referitor la decizia CCR.
Clienţii băncilor, unii dintre ei prezenţi, ca de obicei, la sediul CCR, au reacţionat imediat pe paginile de Facebook, postările lor arătând nemulţumire, indignare şi dezamăgire.

 

continuarea pe bursa.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.