Ajutorul de stat pentru Ghiţă, blocat deocamdată la Bruxelles

Ajutorul de stat în valoare de 446 de milioane de euro, care ar urma să fie acordat crescătorilor de porci în perioada 2017-2020, este deocamdată pus sub semnul întrebării. Deşi acest sprijin financiar este cerut de toţi fermierii, el stă deocamdată în pixul Comisiei Europene. Programul “Carne de porc din fermele româneşti”, a fost aprobat recent de Parlamentul, dar fără a avea şi acceptul Comisiei Europene fiind vorba despre un ajutor de stat.

Legea privind aprobarea programului “Carne de porc din fermele româneşti” , adoptată de parlamentari la mijlocul lunii mai, instituie un ajutor de stat sub forma unui pachet de sprijin echivalentul în lei a 10.000 de euro pentru fermierii care livrează pentru abatorizare. Iniţial Executivul a elaborat acest act normativ sub forma unei ordonanţe de urgenţă, dar ulterior el a ajuns în Parlament sub forma unei iniţiative parlamentare  PSD-ALDE.

Legea a intrat în stand-by

Aprobarea acestui proiect de lege era condiţionat de avizul Comisiei Europene, lucru recunoscut şi de Guvern, care atragea atenţia parlamentarilor într-o adresă transmisă Parlamentului că este nevoie de avizul Bruxellesului pentru acordarea ajutorului chiar dacă el se acordă din bugetul de stat, iar iniţiativa legislativă nu poate fi adoptată anterior primirii acestei decizii. Recent, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a trimis o scrisoare comisarului european pentru agricultură Phil Hogan, în care motivează necesitatea acordării subvenției, iar un răspuns este aşteptat pe la mijlocul lunii iunie. Până atunci, legea ieşită din Parlament va rămâne pe biroul preşedintelui României, aşteptând promulgarea. Dacă avizul CE va fi negativ,  legea va ajunge la coşul de gunoi.

O suferinţă continuă pentru fermieri

Sectorul de creştere a suinelor este de ani de zile în suferinţă. Efectivele de matcă aproape au dispărut, importurile de carne de porc sunt din ce în ce mai mari în timp ce România se laudă că este un mare exportator de cereale, adică de materie primă. „Este nevoie de o schemă de sprijin a crescătorilor de porci, dar ea trebuie să aibă în vedere şi efectivele de matcă. Altfel, vom continua să finanţăm materialul genetic al altor ţări” ne-a declarat Emil Dumitru, preşedintele Federaţiei Pro Agro. În primele 11 luni ale anului trecut importurile de carne de porc au totalizat 204.910 mii de tone, în timp ce exporturile nu au depăşit 27,5 mii tone.

 

citeste integral pe jurnalul.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.